Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První láska

Se na to můžu vykašlat, stejně to nikdo neocení, pomyslela si Bětka a s pohledem do slunce, které už začínalo nabírat na síle, zastavila sekačku. Už je zase na všechno sama. 

Nikdo na ni ani nevzdechne, dokonce ani dneska si kromě rodiny nikdo nevzpomněl. Nalila si sklenku vína a sedla si, že si chvilku odpočine.

Píp, píp. „Všechno nejlepší k narozeninám, beruško!“ objevil se na displeji telefonu text následovaný emotikonou polibku. Co to, kdo to? Beruško jí říká teta, ale s tou už dnes mluvila.

„Děkuji převelice, jen bohužel nevím komu.“ Ať už to byl kdokoli, radost jí to udělalo.

„Tak zkus hádat! Ještě to není ani třicet let, a ty už jsi na mě zapomněla? D.“

David! Jasně, ten jí vždycky oslovoval beruško. Jak by mohla zapomenout na svou první lásku? Spíš by tehdy nevěřila, že on nezapomene na ni. Bylo jí sedmnáct a byla nejošklivější z ošklivince. Musela být, jinak už by si jí býval dávno někdo všimnul. Všechny holky, které znala, už měly kluka. Všechny, dokonce i křivozubá Markéta pravidelně vyprávěla story o svém miláčkovi. Jenom Bětka nic. David se jí dávno líbil, trávili spolu docela dost času, ale byla si jistá, že jemu se líbí její kamarádka. Ta si ovšem našla jiného, tak na Davida Bětka zbyla. Byl v Praze na vojně, k intimnostem moc příležitostí neměl, tak vzal zavděk ošklivkou. Tak to alespoň Bětka vnímala, ale těžkou hlavu si s tím dlouho nedělala.

„Ale prd zapomněla, jen mám nový telefon a ztratily se mi kontakty,“ odepsala a vrátila se ke vzpomínání.

David nesloužil v běžných kasárnách, kroutil si vojnu v zahradě na Hradčanech, kde obýval malou chajdu spolu s dalším vojáčkem. To pochopitelně skýtalo relativně velkou výhodu v podobě soukromí. Pokud měl ten druhý vycházky nebo opušťák, mohla trávit čas s ním o samotě. Nebylo proto divu, že v jedné zvláště slabé chvíli za noci silných úkladů… Vlastně tenkrát také měla narozeniny, osmnácté. Bylo jí s ním fajn, byl milý, citlivý a zábavný, přesto se nemohla zbavit pocitu vlastní ošklivosti. Za nic na světě by nesvolila, aby ji viděl svlečenou za světla. Většinou nosila sukni dlouhou až na zem, od něj se ovšem nechala přesvědčit dokonce i k úzké džínové sukni. Nechala si ji tenkrát ušít ve Vkusu v délce těsně pod kolena. Jednou ráno, když zabalená do deky nahmatala svou sukni, zjistila, že je něco jinak. Na stole ležely nůžky… Bětka si neochotně oblékla sukni a byla jako na trní, když zjistila, že její délka sahá jen několik centimetrů pod zadek. Jako na potvoru zrovna v tu chvíli se ozval zvonek u vrátek zahrady. To nevěstilo nic dobrého – kontrola! Co teď? „Na latrínu, schovej se na latrínu!“ Suchý záchod byl místem, které opravdu nesnášela, ale co se dalo dělat. Měla pocit, že je tam celou věčnost, jako by velitel schválně obcházel kolem oné budky. Když už měla pocit, že to déle nevydrží a prostě se prozradí, vydal se velitel zpátky k brance. Z dálky uslyšela jeho hlas: „Vyřiď Bětce, ať příště nepoužívá parfém, jednak ji prozradil, jednak jí je po té době strávené na latríně stejně k ničemu.“

Jako by toho nebylo málo, poprosil ji David, jestli by nedošla do džbánku pro pivo.

„Tohle ti nedaruju! Vypadám jako kretén, víš jak jsem se cítila? Všichni chlapi se na mě dívali!“ obořila se na něj, jen co se vrátila. „A tebe nenapadlo, že se na tebe dívají proto, že se jim líbíš?“ Ne, to Bětku vážně nenapadlo. Prohlížela si Davida, jako by spadl z višně. Ale paradoxně od té chvíle začala sama sebe vnímat jinak než dosud.

Píp, píp.

„A co děláš, beruško? Máš doma děti?“

„Sekám trávu, děti jsou s tatínkem na chalupě.“

Když se David vracel z vojny, jejich životy se rozešly. Mělo to tak být, byli každý z jiného světa, nepatřili k sobě, ale měli se rádi. Zůstali v kontaktu, občas si zavolali, párkrát se za ta léta potkali, věděli o sobě, znali své osudy. On by teď měl být, pokud Bětku paměť neklame, někde v Austrálii.

„Měla bys slavit, ne pracovat!“

„Mno, nemám s kým. Navíc, ta tráva se sama neposeká.“

„Všechno jde, když se chce. Pusu!“

No, tak si hezky zavzpomínala a teď zpátky do práce. Po další zhruba půlhodině měla posekáno a říkala si, že by snad přece jen mohla večer někam vyrazit. Šla si dát sprchu, aby za sebe smyla zbytky trávy a umyla si vlasy. Vylezla ze sprchy, hodila na sebe krajkové prádlo a prohlížela se v zrcadle.

Není to tak zlé, říkala si, na pětačtyřicet náhodou dost dobré! Už to nebyla ta malá zakřiknutá Bětka z ošklivince, před zrcadlem stála sice stárnoucí, ale sebevědomá žena. Ještě vyfénovat vlasy, když tu najednou se otevřely dveře do koupelny… Lekla se, tak strašně se lekla! Stála tam s fénem u hlavy a krve by se v ní nedořezal.

„No ahoj, beruško, koukám, že jdu s křížkem po funuse. Tedy s tím sekáním. Promiň, zvonil jsem, ale neslyšela jsi... Jsi odvážná – brána dokořán, dveře na terasu otevřené. Ale lepší přivítání jsem si po těch letech nemohl ani představit. A víš co? Konečně tě vidím za světla!“

A tak potkal ji znovu po letech...

 

 

Autor: Koutková Helena | pondělí 18.7.2022 8:10 | karma článku: 24,35 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Koutková Helena

Možná jim shořela láska

Stála tam s očima upřenýma k ohni, působila naprosto vyrovnaně. Jakoby se jí to všechno vzrušení kolem absolutně nedotýkalo, jako by ji pohled do plamene uklidňoval. Z její tváře nebylo krom klidu možné vyčíst vůbec nic.

3.6.2019 v 7:59 | Karma: 23,64 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Když já jsem toho ještě tolik slíbil

Hledím na zamračené nebe a nervózně přecházím tam a zpět. Stále se mi vrací neodbytná myšlenka, že bych si s tebou měla promluvit, ale ty tu nejsi. Mám nutkání zvednout telefon a alespoň ti zavolat, ale vím, že mi to nezvedneš.

23.10.2018 v 22:04 | Karma: 30,11 | Přečteno: 912x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Hele, svez mě na tom vozíku

Stává se vám někdy, že máte den, který stojí za starou belu, vy se mračíte, až jste protivní sami sobě, a najednou se stane něco vcelku obyčejného, ale vlastně je to natolik neobyčejné, že se pak nemůžete přestat usmívat?

13.5.2017 v 8:15 | Karma: 33,83 | Přečteno: 1739x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

A jak myslíš, že bude tahle nádhera vypadat, až jí bude pětatřicet?

Procházím úzkou uličkou obchodu a snažím se vzpomenout si, pro co že jsem to vlastně přišla, když tu najednou upoutá moji pozornost rytmický klapot podpatků. Zní to, jako by někdo stepoval.

28.8.2016 v 8:00 | Karma: 44,22 | Přečteno: 13502x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Sluší ti to, já bych ti nelhal!

„Sluší ti to, maminko, opravdu ano, ty víš, že já bych ti nelhal! Ale pokud se chystáš mezi lidi, měla by ses připravit na to, že zdaleka ne všichni mají tak vytříbený vkus jako já!“

25.7.2016 v 11:42 | Karma: 30,70 | Přečteno: 2027x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1782x
Jsem extrovertní introvert, který cítí potřebu ventilovat své myšlenky. 

Seznam rubrik